בקומזיץ, במדורת שבט או בבית מול האח – יש משהו מהפנט ורומנטי בלהבה מרצדת. אבל שריפה של עץ, בכל דרך שהיא, פולטת לאוויר כמות בלתי פרופורציונית של מזהמים ומהווה מפגע עבור השכנים. עבורם זה כמו לשבת חסרי אונים בתוך מטוס שמעשנים בו – כפי שהיה נהוג עד לפני כשלושה עשורים, והיום כמובן בלתי מתקבל על הדעת.
קמין עצים שעומד בתקן האמריקאי מ- 2015 אמור לא לפלוט בכל שעת עבודה יותר מ- 4.5 גרם של חלקיקים נשימים, שגודלם מאפשר להם לחדור עמוק לריאות ומשם ביכולתם להתפשט כמעט לכל תא בגוף באמצעות מערכת הדם (להלן: PM2.5). כמות זו שווה לפליטה של לפחות עשרים אוטובוסים עירוניים בעלי מנוע דיזל – עליהם חל איסור להפעיל מנוע בזמן חניה בשטח בנוי. בהיעדר פיקוח, ומשום שהקמין אינו פועל בתנאי מעבדה, בפועל הפליטות מהארובה שלו גדולות יותר.
אומנם רק כ-5 אחוזים ממשקי הבית בישראל נהנים מקמין העצים, אך לפי מרשם הפליטות לסביבה של המשרד להגנת הסביבה הם אחראיים ליותר מ-40 אחוז מפליטות ה- PM2.5 בחורף. זאת עוד בזמן שהריכוז הממוצע של PM2.5 בישראל גבוה כמעט פי 4 מערך היעד ב"חוק אוויר נקי" ומההמלצה של ארגון הבריאות העולמי. חוץ מהחלקיקים הנשימים, נפלטים מארובות הקמין חומרים שמוכרים או שחשודים כמסרטנים – יותר מכל סקטור התעשייה ומייצור החשמל בארץ גם יחד. אך בניגוד אליהם, ארובות הקמין נמצאות בלב שכונות מגורים ולא באזורי תעשייה מרוחקים, כך שהחשיפה של האוכלוסייה לחומרים מסוכנים אלה רבה עוד יותר.
העדויות לפגיעה בבריאות הציבור ובאיכות החיים כתוצאה מעשן הקמינים מתרבות. מחקר חדש מארצות הברית מצא שהסיכוי של נשים שבביתן קמין עצים לחלות בסרטן ריאות כמעט הוכפל. מחקר אחר שנערך בקהילה שהחליפה את הקמינים הישנים באמצעי חימום מזהמים פחות, הראה שיפור משמעותי ומיידי באיכות האוויר וירידה בשכיחות מחלות חורף קלות. יש לכל אלה כמובן עלויות בריאותיות, סביבתיות, חברתיות וכלכליות למשק, שמוערכות בישראל במעל למיליארד שקל בשנה (לפחות 5,000 ש"ח לקמין לשנה).
ב-2011 המליצה ועדת מומחים בראשות פרופ' מנחם לוריא לאסור את השימוש בעצים לחימום ביתי – מטרה שאותה מקדמת באמצעים שונים עמותת "נושמים נקי". בימים אלה ישנו ניסיון של מספר חברי כנסת להעביר חוק מרוכך, שיאסור על התקנה של קמיני עצים חדשים – בדומה להנחיות מרחביות שפרסמו מספר רשויות מקומיות. זהו אומנם מסר חשוב, אולם חוק זה לא יוכל לתת מענה אמיתי למפגע הקיים שמאמלל אזרחים רבים.
על מנת לצמצם באופן משמעותי את הפגיעה בבריאות הציבור ואת הנזק הכלכלי למשק, הגיעה העת להפסיק את השימוש בשריפת עצים כאמצעי לחימום הבית. למזלנו, ברוב משקי הבית קיימים אמצעי חימום חלופיים, ולמדינה משתלם לתמרץ גריטה של קמיני העץ הקיימים, כפי שעשתה עם כלי רכב מזהמים ומקררים ישנים, ולסבסד אמצעי חימום אחרים למיעוט בחברה שסובל מעוני אנרגטי. ולמי שמעוניינים באווירה רומנטית או בקולות פצפוץ של עץ בוער – ישנם בנטפליקס וביוטיוב כותרים שעושים עבודה מעולה.
ד"ר אייל פרויד, בוגר מחזור ח' של תוכנית ממשק, חוקר ומפתח בחברת ברייטסורס, ויועץ מדעי בנושא איכות אוויר.