HONG KONG: חוקרים בהונג קונג טוענים כי פיתחו מכשיר קירור אלסטו-קלוריות המסוגל להשיג העלאת טמפרטורה שוברת שיא של 75K.
קירור אלסטוקלורי במצב מוצק המבוסס על חום סמוי במעבר פאזה מחזורי של סגסוגות זיכרון צורות (SMAs) יכול לספק חלופה ידידותית לסביבה לטכנולוגיית קירור דחיסת אדים מסורתית. עם זאת, עליית הטמפרטורה הקטנה יחסית בין 20K ל-50K, שהיא אינדיקטור ביצועים קריטי ליכולת של מכשיר הקירור להעביר חום ממקור בטמפרטורה נמוכה לכיור בטמפרטורה גבוהה, הפריעה למסחור של טכנולוגיה מתהווה זו.
חוקרים מבית הספר להנדסה של אוניברסיטת הונג קונג למדע וטכנולוגיה (HKUST) פיתחו מכשיר קירור אלסטו-קלורית רב-חומרי מדורג העשוי מסגסוגות זיכרון ניקל-טיטניום (NiTi), מה שמגביר את היעילות ביותר מ-48%.
צוות המחקר בראשות פרופ' סאן צ'ינגפינג ופרופ' יאו שוהואאי מהמחלקה להנדסת מכונות וחלל בחר שלוש סגסוגות NiTi עם טמפרטורות מעבר פאזה שונות לפעול בקצה הקר, הקצה הבינוני והקצה החם, בהתאמה.
על ידי התאמת טמפרטורות העבודה של כל יחידה לטמפרטורות מעבר הפאזות המתאימות, הורחב חלון הטמפרטורה העל-אלסטית הכוללת של המכשיר ליותר מ-100K וכל יחידת NiTi פעלה בטווח הטמפרטורות האופטימלי שלה, מה שהגביר משמעותית את יעילות הקירור.
מכשיר הקירור האלסטו-קלורית המדורג רב-חומרי הבנוי השיג עליית טמפרטורה של 75K בצד המים, על פני שיא העולם הקודם של 50.6K.
צוות המחקר מתכנן כעת להמשיך ולפתח סגסוגות והתקנים לזיכרון צורות בעלי ביצועים גבוהים עבור יישומי קירור אלסטו-קלוריות מתחת לאפס ומשאבות חום בטמפרטורה גבוהה.